Almanya'nın Demiryollarında Büyük Dönüşüm Yaşanacak Almanya'nın Demiryollarında Büyük Dönüşüm Yaşanacak

Altı federal eyalette 19 mülke düzenlenen baskınlarda, yerel terör örgütü olarak sınıflandırılan "Brigade N'hamedu"nun 17 şüpheli üyesi hedef alındı. Grup, Almanya'daki Eritre kültürel etkinliklerinde çıkan şiddet olaylarından sorumlu tutuluyor.

Ülke Genelinde Eş Zamanlı Baskınlar

Karlsruhe'deki Federal Başsavcılık Ofisi tarafından yürütülen operasyon kapsamında polis, Hessen, Kuzey Ren-Vestfalya, Bavyera, Baden-Württemberg, Mecklenburg-Batı Pomeranya ve Renanya-Palatina eyaletlerinde toplam 19 adrese baskın düzenledi. Operasyona 200’den fazla polis katılırken, komşu Danimarka’da da bir baskın gerçekleştirildi.

Yetkililer, şu ana kadar herhangi bir tutuklama yapılmadığını açıkladı. Ancak, şüphelilerin Brigade N'hamedu’nun Almanya şubesinin kurucuları veya üyeleri olduğu iddia ediliyor. Polis, örgütün bazı üyelerinin Alman devlet kurumlarına, polise ve güvenlik güçlerine karşı şiddeti meşru gördüğünü belirtiyor.

Şiddet Olaylarıyla Suçlanıyorlar

Brigade N'hamedu, Ağustos 2022 ve Temmuz 2023'te Hessen’in Giessen kentinde düzenlenen Eritre kültür festivallerinde ve Eylül 2023'te Stuttgart’taki bir Eritre dernek seminerinde çıkan şiddet olaylarından sorumlu tutuluyor. Federal Savcılık Ofisi, bu olaylarda birçok polis memurunun yaralandığını ve bazılarının ciddi şekilde etkilendiğini açıkladı.

Eritre'deki rejime karşı uluslararası bir ağın parçası olarak hareket ettiği iddia edilen grubun, Almanya ve Hollanda’daki şubelerinde aktif olduğu öne sürülüyor. Hollanda’da üst düzey bir rol oynadığı düşünülen bir şüpheli, Lahey’deki Şubat 2024 isyanlarındaki rolü nedeniyle dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Eritre’deki Siyasi Durum ve Almanya’daki Eritreliler

Afrika Boynuzu’nda bulunan Eritre, 30 yıl süren bir savaşın ardından 1991’de Etiyopya’dan bağımsızlığını kazandı. 1993’te bağımsızlığını ilan eden ülke, o tarihten bu yana hiçbir seçim yapmadı. Eritre’yi yöneten Eritre Halk Kurtuluş Cephesi (EPLF), iktidarı ele geçirerek tek partili, milliyetçi bir devlet kurdu ve tüm diğer siyasi faaliyetleri yasakladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’na göre, Almanya’da 80.000’den fazla Eritre vatandaşı ve Eritre kökenli kişi yaşıyor. Polis baskınlarının, ülkedeki Eritre diasporası içinde yaşanan siyasi gerilimlerin bir sonucu olduğu düşünülüyor.