Federal İstihdam Ajansı'nın verilerine göre, Mart ayında işsiz sayısı 22 bin kişi azalarak 2 milyon 967 bine geriledi. Ancak bu düşüş, 2009’dan bu yana Mart ayında görülen en zayıf iyileşme oldu.

İşsizlik Oranı Sabit Kaldı

Mart ayında işsizlik oranı %6,4 seviyesinde sabit kaldı. Bu, iş gücü piyasasında belirgin bir iyileşmenin olmadığını gösteriyor. İşsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 198 bin kişi artarak ekonomik yavaşlamanın etkisini sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Kanada'dan Almanya'ya Ripple ile Havale Yapıldı Kanada'dan Almanya'ya Ripple ile Havale Yapıldı

Federal İstihdam Ajansı Başkanı Andrea Nahles, "Mart ayında iş gücü piyasasında mevsimsel toparlanma bekleniyordu, ancak ekonomik gerileme bu süreci yavaşlatıyor" dedi.

Boş Pozisyonlar Azalıyor, Kısa Çalışma Ödeneği Artıyor

Almanya’daki iş ilanı sayısı da düşüşte. Mart ayında İş ve İşçi Bulma Kurumlarına 643 bin iş ilanı bildirildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre 64 bin daha az iş fırsatı bulunduğunu gösteriyor.

Ayrıca, kısa çalışma ödeneğine başvuranların sayısında da artış yaşanıyor. Ocak ayında 240 bin çalışan kısa çalışma ödeneği aldı. Bu rakam, Aralık 2024’e göre 36 bin, geçen yılın aynı dönemine göre ise 51 bin artış gösterdi. Mart ayının ilk 24 gününde ise 43 bin kişi daha kısa çalışma başvurusu yaptı.

Çıraklık Pazarında Hareketlilik Sürüyor

Almanya’daki eğitim pazarında çıraklık başvurularında hareketlilik devam ediyor. 327 bin başvuru yapılırken, 416 bin çıraklık kontenjanı bulunuyor. Ancak, geçen yıla kıyasla çıraklık başvuruları 10 bin artarken, açık pozisyonlar 22 bin azaldı.

Almanya’da iş gücü piyasası, ekonomik durgunluğun etkisiyle zorlu bir süreçten geçiyor. İşsizlik oranının sabit kalması ve boş pozisyonların azalması, iş bulma süreçlerinin zorlaştığını gösteriyor. Kısa çalışma ödeneği başvurularındaki artış da işverenlerin ekonomik belirsizlik nedeniyle daha temkinli hareket ettiğini ortaya koyuyor. İş piyasasında tam anlamıyla bir iyileşmenin görülmesi için ekonomik büyümenin hız kazanması bekleniyor.