Bir toparlanma beklense de, bu toparlanmanın tahmin edilenden daha zayıf olabileceği belirtiliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Salı günü yaptığı açıklamada, Almanya'nın önceki tahminlere göre daha derin bir ekonomik daralma yaşayacağını ifade etti.

2023’te Büyüme Kaydedemeyecek Tek G7 Ülkesi Olabilir

Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, G7 ülkeleri arasındaki (Yediler Grubu) ileri düzey sanayileşmiş ülkeler arasında 2023 yılında büyüme kaydedemeyecek tek ekonomi olarak görülüyor. IMF'nin verilerine göre, Almanya ekonomisinin bu yıl %0,5 oranında küçülmesi bekleniyor, bu da yüksek enflasyon ve imalattaki düşüşün bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Washington merkezli bir kredi kuruluşu olan IMF, Temmuz ayında %0,3'lük bir daralma öngörmüştü.

IMF, güncellenen değerlendirmesinde, Almanya'nın "faiz oranına duyarlı sektörlerdeki zayıflık ve ticaret ortağı talebindeki yavaşlama" gibi bir dizi zorluğun üstesinden gelmesi gerektiğini belirtti. IMF, Almanya'nın 2024 yılında toparlanmaya başlayarak %0,9'luk bir büyüme kaydedeceğini tahmin etti; ancak bu tahmin, önceki %1,3'lük tahminin altında bir rakamdır.

IMF'nin değerlendirmesi, enflasyonla mücadele eden diğer bir G7 üyesi olan İtalya için de büyüme tahminini %0,4 puan düşürerek %0,7'ye çektiğini gösterdi. Euro bölgesinin genelinde ise IMF, 2023 için büyüme tahminini hafifçe %0,7'ye revize etti. Ancak IMF'nin değerlendirmesi, G7 ülkeleri arasında ikinci en büyük ekonomi olan Fransa için olumlu haberler içeriyordu. Endüstriyel üretim ve dış talebin canlanmasının etkisiyle IMF, 2023 için önceki %0,8'lik tahminini %1'e yükseltti.

Alman Ekonomisi Gittikçe Zorlanıyor

IMF'nin Baş Ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, Almanya'nın iki önemli faktörünün zarar gördüğünü belirtti. Almanya'nın güçlü bir imalat sektörüne sahip olması, enerji yoğun bir sektördür ve önceki yıllarda büyük ölçüde Rusya'dan ithal edilen enerji kaynaklarına bağımlıydı, ancak bu kaynaklar artık sınırlı hale geldi. Ayrıca, para politikasının sıkılaştırılması ve enflasyonun artması, yatırımlarda göreceli bir zayıflamaya neden oldu.

Almanya aynı zamanda uzun vadeli yapısal sorunlarla da karşı karşıya, özellikle yaşlanan nüfus ve nitelikli işgücü eksikliği gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda.