Yoksulluk Sınırı Nedir?

AB standartlarına göre, bir kişinin geliri ülke medyan gelirinin yüzde 60’ının altındaysa yoksulluk riski altında kabul ediliyor. Almanya'da bu sınır, örneğin bekar bir birey için ayda 1.381 avro, bir çocuklu çift için ise 2.486 avro olarak hesaplanıyor. Ancak rapor, yoksulluk sınırının altında kalan bireylerin ortalama gelirinin 1.099 avro olduğunu belirtiyor.

En Çok Kimler Etkileniyor?

Almanya'da Parmak Güreşi Şampiyonası Tüm Hızıyla Sürüyor
Almanya'da Parmak Güreşi Şampiyonası Tüm Hızıyla Sürüyor
İçeriği Görüntüle

Rapor, özellikle gençlerin ve bekar ebeveynlerin risk altında olduğunu gösteriyor. 18-24 yaş arası bireylerin yüzde 24,8’i yoksulluk içinde yaşıyor. Kadın gençler (yüzde 26,9) erkek gençlerden (yüzde 22,7) daha fazla etkileniyor. Ayrıca tek başına çocuk büyüten ebeveynlerin de yoksulluk oranı oldukça yüksek.

Bölgesel Farklılıklar Dikkat Çekiyor

Yoksulluk oranı eyaletlere göre değişiyor. Bavyera’da nüfusun sekizde biri düşük gelirli olarak kabul edilirken, Bremen’de bu oran dörtte bire çıkıyor. Bu fark, bölgesel ekonomik yapıların ve istihdam fırsatlarının çeşitliliğini yansıtıyor.

Enflasyon Etkisi ve Politik Önlemler

Yıllık gelirlerde artış yaşansa da yüksek enflasyon, yoksul kesimin satın alma gücünü azalttı. Paritätische, özellikle asgari ücretin 2022’de 12 avroya çıkarılması ve konut yardımı reformunun, çalışanlar arasındaki yoksulluğun azalmasında etkili olduğunu vurguluyor. 2021’de yüzde 8,6 olan çalışan yoksulluk oranı 2024’te yüzde 6,5’e düştü.