Uluslararası hukuk uzmanları, bu davanın savaş suçlarının cezasız kalmayacağına dair küresel bir mesaj verebileceğini belirtiyor.

Almanya’da Savaş Suçları Şikayeti

Legal Action Worldwide (LAW) ve Berlin merkezli hukuk firması Oehmichen International, Etiyopya ve Eritreli yetkililere karşı Almanya Federal Başsavcılığı'na ceza şikayetinde bulundu. 100 sayfayı aşan başvuruda, 12 üst düzey yetkili ve askeri personel savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Alman Federal Başsavcılığı, şikayeti aldığını doğrularken, LAW baş avukatı Nick Leddy, yetkililerin kapsamlı kanıtları inceleyerek soruşturma başlatmasını beklediklerini açıkladı.

Savaşın Gölgesinde Vahşet

2020-2022 yılları arasında Etiyopya hükümeti ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki savaş, Eritre güçlerinin de desteğiyle büyük kayıplara yol açtı. Çatışmalar sırasında en az 400 bin sivilin ve 200 bin askerin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Tigrayan kurtulanlardan biri, yaşadığı dehşeti, "Gördüklerim insan olmanın anlamını sorgulamama neden oldu," diyerek anlatıyor. İnsan hakları örgütleri, Tigray’da yaşanan kitlesel katliamlar, cinsel şiddet ve zorla yerinden etme olaylarını savaş suçu olarak belgeledi.

AB ve İngiltere’den Alman Araba Markasına Kartel Cezası AB ve İngiltere’den Alman Araba Markasına Kartel Cezası

Etiyopya’da Adalet Mekanizması İşler Mi?

2024 yılında Etiyopya, iç savaş ve insan hakları ihlallerini ele almak için bir geçiş adaleti çerçevesi sundu. Ancak uzmanlar, yerel adalet mekanizmalarının üst düzey yetkilileri yargılama konusunda yetersiz olduğunu düşünüyor.

Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü'nden Etiyopya uzmanı Gerrit Kurtz, Etiyopya’da ciddi insan hakları ihlallerinin halen devam ettiğini ve ülkenin mevcut yargı sisteminin hesap verebilirliği sağlamaktan uzak olduğunu belirtiyor.

Kurtz, "Etkili bir iç hesap verebilirlik mekanizması için çatışmaya dahil olmayan yeni bir hükümetin göreve gelmesi gerekir. Ancak Etiyopya'da durum böyle değil," diyerek uluslararası hukuk yollarının önemini vurguluyor.

Almanya’nın Evrensel Yargı Yetkisi

Almanya, evrensel yargı yetkisi kapsamında, kendi sınırları dışında işlenen savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları soruşturma hakkına sahip. Daha önce Suriye'deki savaş suçlarına ilişkin açılan davalar, benzer uluslararası hukuk süreçlerine örnek teşkil ediyor.

Tigrayan kurtulanlarının Almanya’daki mücadelesi, uluslararası hukukun gücünü test ederken, savaş suçlarının cezasız kalmayacağına dair küresel bir emsal oluşturabilir.