Kartelin Kapsamı: Otomobil Üreticileri Ne Yaptı?

Avrupa Komisyonu’nun yürüttüğü soruşturmada, otomobil üreticilerinin eski araçların geri dönüştürülmesi konusunda gizli anlaşmalar yaptığı ve rekabeti engellediği ortaya çıktı. Şirketler, geri dönüşüm süreçlerini tüketicilere duyurmamayı kabul ederek, çevre dostu uygulamalar konusunda rekabet baskısını ortadan kaldırdı. Bu durum, tüketicilerin sürdürülebilirlik bilinciyle otomobil seçme şansını kısıtladı.

Almanya, ABD ile Tarife Müzakereleri Arıyor Almanya, ABD ile Tarife Müzakereleri Arıyor

En Ağır Ceza Volkswagen’e Kesildi

En ağır ceza Volkswagen’e kesilirken Renault/Nissan, Stellantis, Ford, BMW, Opel ve Toyota da büyük miktarda cezalara çarptırıldı. Volkswagen bu süreçte 127 milyon avro para cezasına çarptırıldı. Otomobil Üreticileri Derneği de kartel faaliyetleri nedeniyle para cezasına tabi tutuldu.

İngiltere’de yürütülen paralel soruşturmada ise rekabetin engellenmesi ve tüketicilere yönelik bilgilendirmenin kasıtlı olarak sınırlandırılması nedeniyle 10 otomobil üreticisine ve iki ticaret kuruluşuna toplam 77,7 milyon sterlin ceza verildi. BMW, Ford, Jaguar/Land Rover, Peugeot/Citroen, Mitsubishi, Nissan, Renault, Toyota, Vauxhall ve Volkswagen’in müşterilerin hurda araçlarını geri dönüştürmesi için üçüncü taraflara ödeme yapmamak konusunda anlaştığı tespit edildi. Yetkililer, çevreye duyarlı seçeneklerin saklanmasının ve tüketicilerin bilinçli tercihler yapmasının önüne geçilmesinin rekabet kurallarına aykırı olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, çevreci politikaları kısıtlayan kartellere karşı hoşgörülü olunmayacağını vurgularken, İngiliz yetkililer de rekabeti ve tüketici haklarını koruma konusunda kararlı olduklarını açıkladı.