Türmer, SPD üyelerinin anlaşmaya onay vermemesi halinde bile yeni bir siyasi anlayışın mümkün olabileceğini söyledi.

Koalisyon Anlaşmasına Juso'dan Eleştiri

"Koalisyon anlaşması dört yıllık hükümetin temelini oluşturuyor ve dikkatlice değerlendirilmesi gereken bir belgedir. Ancak burada ulusal bir kriz görmüyorum," diyen Türmer, Neue Osnabrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada, SPD ve CDU/CSU arasında yeni bir uzlaşının hâlâ sağlanabileceğini belirtti.

SPD, 29 Nisan’a kadar yaklaşık 358.000 üyesiyle CDU/CSU ile varılan koalisyon anlaşmasını oylamaya sunuyor. Juso liderliği ise anlaşmaya karşı çıkıyor. SPD üyelerinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan Jusos, özellikle göç politikasındaki sıkılaştırmaları eleştiriyor.

Yeni Seçim Olasılığına Kapalı

Türmer, SPD üyelerinin anlaşmayı reddetmesi durumunda yeni seçimlerin otomatik olarak gündeme gelmeyeceğini belirtti. "Yeni seçimler için yüksek anayasal engeller var ve bu süreç öylece başlatılamaz. Temel Yasa, siyasi istikrara büyük önem veriyor," diyen Türmer, olası kriz senaryolarına mesafeli durdu.

Ayrıca koalisyon anlaşmasında yer alan ve tüm önlemler için fon ayrılmasını öngören maddeleri "saatli bomba" olarak nitelendiren Türmer, bu planların orta ve uzun vadede ciddi sorunlara yol açabileceği görüşünü dile getirdi.

SPD’de Değişim Çağrısı

Anketlerdeki düşük destek oranlarına dikkat çeken Juso lideri, SPD’nin yeniden programatik olarak yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Türmer, "Üye oylamasının sonucu ne olursa olsun, bir parti olarak değişmek zorundayız" dedi.

Kühnert: “Şiddet Kırmızı Çizgim” Kühnert: “Şiddet Kırmızı Çizgim”

İşçilerin çıkarlarını ön planda tutan bir siyasi çizgiye geri dönülmesi gerektiğini savunan Türmer, bu dönüşümün yalnızca politikalarla değil, parti içindeki kadrolarla da sağlanabileceğini ifade etti. Kendisinin ve Juso hareketinin bu yeniden yapılanma sürecinde "doğrudan ve etkili biçimde" rol almak istediğini belirtti.