Tarihten gelen bir görevle bu savaşı durdurmaları gerektiğinin altını çizen dışişleri bakanı Baerbock, konu ile ilgili olarak DW’ye konuştu. Baerbock, Almanya’nın “dünyanın en ağır suçlarına” ilişkin tarihi sorumluluğu nedeniyle gelecekteki savaşları ve suçları önleme yükümlülüğü olduğunu söyledi.
Tahıl Koridoru Kararı Şok Etkisi Yarattı
Almanya dışişleri bakanı Annalena Baerbock’un Washington’da yaptığı söyleşide Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tahıl ihraç edilmesine olanak tanıyan “Tahıl Koridoru” için durdurma kararı almasının batıda şok etkisi yarattığını belirtti.
Kararı geri alması için Putin’e siyasi anlamda baskı uygulamak gerektiğini belirten Baerbock, bu noktada Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerinin Putin ile doğrudan diyalog kurması gerektiğini dile getirdi. Baerbock, “Sadece Avrupa ülkelerinin değil, dünyanın diğer ülkelerinin de Putin’e çağrıda bulunmasının fark yarattığını geçen yıl gördük”
“Savaşı Durdurmak Almanya’nın Sorumluluğunda”
Rusya ile Ukrayna arasında bir yılı aşkın süredir devam eden savaşı durdurma görevi konusunda da konuşan Baerbock, "Gelecekteki savaşları, soykırımı ve insanlığa karşı suçları önlemek için uluslararası hukuku güçlendirmek bizim sorumluluğumuzdu ve hala da öyle” dedi.
Almanya'nın üst düzey diplomatı, ICC'yi (Uluslararası Ceza Mahkemesi) kullanarak "hesap verebilirlik açığını" kapatmanın zorluğunu kabul etti. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere BM'nin 193 üye devletinin üçte birinden biraz fazlası, Roma Statüsü olarak bilinen UCM'yi kuran anlaşmayı yasalaştırmayı başaramadı. Bu, mahkemenin yetkisini eksik bırakır.
Baerbock, "Nürnberg mahkemelerinden sonra, UCM'nin kurulmasından sonra da bu sorumluluk açığını kapatmanın bizim sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum." dedi.
Nürnberg mahkemeleri, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Nazi Almanya'sının siyasi liderlerini yargılamak için dört büyük Müttefik güç tarafından yapıldı.