KLİMAKTERİK MEYVE, KLİMAKTERİK İNSAN
Olgunlaşmamış, olmamış, vakti gelmemiş, yeterince beklememiş, kendi kendine dalından düşmemiş, tatsız, tuzsuz, kekremsi tatları olan meyvelere ham meyve denir. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan belirli meyve ve sebzelerden olgunlaştıklarında salınan bir gaz olan ETİLEN bitkisel bir hormondur. Etilen, meyvelerin olgunlaşmasını tatlanmasını bir süre sonra yaşlanıp çürümesini sağlar. Böyle etilen gazı üreten meyvelere Klimakterik meyve denir.
Etilen üretimi ve duyarlılığı nedeniyle kesinlikle bir arada saklamamanız gereken gıdalar: Elma, avokado, muz, kavun, armut, şeftali, erik, patates. Etilen nişastanın şekere dönüşmesini sağlar. Oda sıcaklığında renksiz ve yanma ile diğer yöntemlerle de ortaya çıkabilen, doğal olarak oluşan bir hidrokarbon gazıdır. Eten olarak ta bilinen ethylene (C2H4), yanıcı, renksiz, az kokulu, karbon ve hidrojen bileşiği ‘Etilen Gazı “çok yanıcı ve patlayıcıdır. Havadan daha hafiftir. Hasattan sonra biraz yumuşayan, yeşil rengini kaybeden ancak tadında bir değişme olmayan biber patlıcan gibi yapraklı sebze türlerine klimakterik olmayan sebzeler denilmekte ve bu türlerde olgunlaşma ile etilen üretimi artmamaktadır. Etilen, oksin etkisini bastırarak bitkinin gelişimini engeller ve olgunlaşmasını sağlatarak çürütür. Toprakla bağını koparttığımız anda olgunlaşmasını tamamlayan ve bekletmenin hiçbir yararı olmayan (Klimakterik olmayan ) meyveler ise; limon, portakal, üzüm, çilek, ananas, vişne, kiraz örneğini verebiliriz. Bu meyveleri sofralarınıza geldiği zaman tüketmekte fayda var yoksa besinsel ve fiziksel bozulmalar oluşabilir. Oksijenle, oksidasyonu sonucu <etilen oksit> elde edilir. Olgunlaşmamış muzlar etilen gazı ile sarartılıp olgunlaştırılır.
Sosyal medyada kendilerini zeki ve geliştirmiş sayarak okumuş diplomalı insanlara meydan okuyan cahil güruhun ve figürlerin yaşamlarındaki olgunlaşma ve gelişim, meyvelerin salgıladığı etilen hormonal gazı gibi onları çok çabuk çürütüyor. Linkedin ‘de “Babala TV Kim Haklı” programında bir röportajını izlediğim “ New Porte Üniversitesi’nden mezun olduğunu söyleyen kendini eğitimci olarak tanıtan başörtülü bir kadın aynen şunları söylüyor. Eğitim formasyonu almadığını ama kadınlara “Kuran Kursu Öğretmenliği” yaptığını kıytırık formasyon alan öğretmenlerin, öğrencilere ne verdiğini anlamadığını, kişinin kendini geliştirmesi gerektirdiğini söylüyor. Hatta kendini geliştiren bir insanın formasyona da diplomaya da gerek olmadığını söylemektedir. https://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=51754
Ağzım açık kaldı! Bu nasıl bir cürettir! Nasıl bir özgüven içinde bunları söylüyor anlayamadım. Yine sosyal medyada TV yorumculuğu yapan Hakan Ural, Kanal D ‘de yayınlanan programında Prof. Dr. Özgür Demirtaş’a “Ekonomi uzmanı sen nasıl bir geri zekâlısın? ” diyebiliyorsa, hayatında bir kitap bile okumamış cahil cühela ‘artık doktor dövüyoruz’ diyerek övünüyorsa, birilerinin “ g…tünün gılayım” diyebiliyorsa; ya ham bir meyve gibi tadı acı… Kekremsidir ya da bitkilerdeki olgunlaşma gazının insanda tezahür etmiş halidir. Yani çok kısa sürede kendilerinde oluşan yapay özgüven patlamasının nedeni, klimakterik bitkilerde olduğu gibi “Etilen hormonal gaz’ından “ mı ileri gelmektedir diye sormak lazım. Etilen Oksit’e, kronik maruziyete kalma durumu genotoksik etkinin yanı sıra üreme sistemi ve sinir sistemini de olumsuz etkilemesi üreme sistemindeki hormonal yapıyı bozabildiğini dikkate almak zorundayız. Çünkü normal düşünme potansiyeli düşüyor, sinir sisteminin çalışma sistemi bozuluyor hastalıklı bir düşünce yapısı gelişiyor. Çürüyor, çürütüyor, kokuyor, kokuşuyor. Kendi çevrelerinde etki alanındaki insanları da aynı etilen gazı oksidasyonuyla zehirliyorlar. Acaba son yıllarda ülkemizde artan kadın cinayetlerinin, tecavüzlerinin, çocuk istismarcılarının, hayvanlara yapılan vahşi işkencelerin, etilen oksit maruziyeti yönünden bilimsel incelemesi yönünden ne kadar yapılmıştır? Özellikle kimya sektöründe nafta ile çalışan ve uzun süre maruz kalmanın sonuçları da incelenip araştırılmalıdır. Son zamanlarda cinsel istismarlar ve şiddetin temelinde rolü olabileceği de göz ardı edilmemelidir.
Nafta: Ham petrolün destilasyonu ile elde edilen alifatik ve hoş kokulu hidrokarbonların bir karışımıdır. Nafta; akaryakıt, petrokimya ve kimya sektöründe ana hammadde olarak kullanılır Solvent nafta çok iyi bir çözücüdür. Endüstride yapıştırıcıların üretiminde, boya endüstrisinde ve endüstriyel temizlik işlemlerinde sıklıkla kullanılır.
Etilen Oksit’in etkisi sadece bunlarla da sınırlı değil. Yüzey dezenfektanı ve tıbbi alet sterilizatörü, yanı sıra pestisit ve fumigant olarak da kullanılan bir moleküldür. Etilen oksit, sağlık çalışanları için önemli bir kimyasal maruziyet kaynağıdır. EPA (Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı), Etilen Oksit ’in insan sağlığı için risk oluşturabileceğini belirlemiştir. ABD ve Kanada’da Etilen Oksit, tipik olarak maksimum 7 ppm’lik bir kalıntı limitinde, otlar ve baharatlarda kullanılmak üzere tescil edilmiştir. Birincil bozunma ürünü olan 2-kloroetanol, 940 ppm limitine sahiptir. Etilen Oksit, baharat endüstrisinde hasat sonrası ve depolamada mikrobiyal kontaminasyonu azaltmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kanıtlanmış anti-mikrobiyal patojen Avrupa Birliği’nde yasaklandı ve neden ABD ile Kanada’da yasaklanması için yoğun bir baskı var? İşte kötü haber. Etilen Oksit, birinci sınıf kanserojen, mutajen ve üreme toksinidir. Uygulamadan sonra nispeten hızlı bir şekilde dağılmasına rağmen, aynı zamanda doğal klorür ile reaksiyona girdikten sonra en yaygın olarak 2-kloretanol olmak üzere diğer toksik bileşikleri oluşturmak için bağlanabileceği veya reaksiyona girebileceği birçok gıda ürününe kolayca yayılır. EPA bunu çok ciddiye alıyor. Avrupa Birliği’nde Etilen Oksit ve 2-kloretanol için maksimum limitler, gıda katkı maddelerinde 0,2 ppm’den bebek mamalarında 0,01 ppm’e kadar değişmektedir. Çeşitli ürünleri, özellikle susam tohumlarını ve en son dondurmada kullanılan keçiboynuzundan elde edilen kıvam artırıcılar için çeşitli geri çağırmalar meydana gelmiştir. Şimdi, hem FDA (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) hem de Health Canada, Etilen Oksit ve ilgili MRL’lerin kullanımını resmi olarak gözden geçiriyor.
NOT: Yükseköğretim Kurulu, uluslararası kataloglarda “New port International University” adı altında faaliyet gösteren bir kurum olmadığını açıkladı. YÖK bu isim altında ülkemizde yürütülen programlardan mezun olacak öğrencilerin diplomalarının denkliğinin tanımadığı konusunda uyarıda bulundu. Yükseköğretim Kurulu ayrıca Newport’un basın yayın organlarına verdiği ilanlar üzerine suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.