Tıbbi Onkolog Köln Almanya
"Hayata gün katmayın, günlere hayat katın" (Saunders)
Palyatif tıp nedir:
Palyatif tıp, tedavi edilemeyen ve yaşamı kısaltan hastalıkları olan kişilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlar. Modern darülaceze hareketinin kurucusu İngiliz hemsire Cicely Saunders'ın söylediği gibi, odak noktası hayata daha fazla gün katmak değil, günlere daha fazla hayat katmaktır.
"1990 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) palyatif bakımı, hastalığı artık küratif tedaviye uygun olmayan ve tedavinin amacı hasta ve sevdikleri için mümkün olan en iyi yaşam kalitesini sağlamak, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken saptanarak ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yoluyla daha iyi hale getiren bir yaklaşımdır”.
Hamile bir kadının doğuma hazırlanırken hazırladığı valize benzer ve her geçen gün daha fazla anne ve baba adayının katıldığı doğuma hazırlık kursu
ziyaret edilir gibi, ölüm saatine de hazırlanabiliriz ve son nefese kadar olan terminal süreci palyatif tıb ile kolaylaştırabilinir.
Palyasyonun en önemli amacı semptomları hafifletmektir. Palyatif düşünme, ilke olarak yaşamı olumlamak ve yine de ölümü hastalik olarak degil, doğal bir süreç olarak kabul etmek anlamına gelir.
Tedavi sürecinde, ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalındığında veya yaşamın sonlarına doğru yaklaşılan dönemlerde hem hasta hem de aile tarafından verilmesi gereken kararlarda palyatif bakım ekibi bir destek oluşturur. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve hastanın refah düzeyinin artırılması açısından nefes teknikleri, hobiler, rehabilitasyon uygulamaları ve psikolojik terapiler gibi bakım teknikleri de palyatif bakım ekibinin yönlendirmeleri içerisinde yer alır.
Ayrıca vasiyetname gibi talepleri bulunan hastalar için de bu konuda gerekli yönlendirmeler yapılarak hastaya destek sağlanır. Palyatif bakım ekibinde yer alan doktor, hemşire ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda gerekli görülmesi durumunda farklı tıbbi birimlere konsültasyonlar yapılabilinir.
Palyatif bakım ile iyileştirebilen veya hafifletilen bazı semptomlar şunlardır :
· Ağrılar
· Mide bulantısı ve kusma
· Depresyon
· Kaygı ve sinirlilik hali
· Solunum güçlükleri
· Anoreksi
· Uyku problemleri
· Yorgunluk
· İshal ve kabızlık gibi sindirim sorunları
Bu semptomlar multiprofesyonel palyatif tıb ekibi tarafından azaltılabilinmesi mümkündür.
Almanya'da ülke çapında hastanelerin yüzde 15'inde yaklaşık 350 palyatif bakım ünitesi bulunmaktadır.
“Daha fazla bir şey yapamıyorsak, daha yapılacak çok şey var”.