Almanya’da düzenlenen etkinliğe Alman kamu sektörü, akademi, düşünce kuruluşları ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra Alman basın mensupları da katıldı.
Küresel Krizler Konusu ile Başlayan Tartışma
Tartışma, küresel krizlere karşı ortak sorumluluk duygusu, uluslararası iş birliği stratejileri ve fırsatları ele aldı, özellikle barış ve güvenlik sorunlarına odaklandı. Toplantıda, uluslararası sistemin günümüzdeki küresel sorunlar ve çatışmalara karşı etkisiz kalmasının neden olduğu yıkım ve insani trajedi değerlendirildi. Ayrıca, uluslararası sistemin reformu konusundaki yaklaşımlar da detaylı bir şekilde tartışıldı.
Türkiye İletişim Başkanlığı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir, yaptığı konuşmada özellikle BM Güvenlik Konseyi yapısının uluslararası kriz ve çatışmaların çözümü konusundaki yetersizliğine vurgu yaptı. Uluslararası toplumun, çözüm eksikliğini ve çatışmayı aşmak için yeni mekanizmalar kurabileceğini ifade etti.
Özdemir ayrıca, Türkiye-Almanya ilişkisinin önemini vurgulayarak, dezenformasyon ve kara propaganda faaliyetlerinin yaygınlığı göz önüne alındığında, dezenformasyonla mücadelenin öncelikli hedef olduğunu belirtti.
İkinci Dünya Savaşı Sonrasındaki Sistemin Yetersizliği Ele Alındı
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ise konuşmasında, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan mevcut uluslararası sistemin küresel barış ve istikrarın sağlanmasında yetersiz olduğunu ifade etti. Şen, sistemin Ukrayna'dan Filistin'e kadar birçok sorunu çözmede yetersiz kaldığını ve uluslararası sorunların çeşitlenmesi ve karmaşıklığının mevcut sistemi etkisiz hale getirdiğine dikkat çekti. Daha adil bir dünya için uluslararası sistem reformunu savundu.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, uluslararası sistemin karşı karşıya olduğu zorluklara ilişkin yorum ve önerilerde bulundular. Toplantıda, bu zorlukların aşılması için Türkiye ile Almanya arasında daha yakın ilişkiler kurulmasının önemi vurgulandı.