Nida Öztan Yazdı;Anadolu Ajansı

                                                      ANADOLU AJANSI

"Basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir." 

Anadolu ajansı Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi'nin çabalarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün kararı ile meclis açılmadan 17 gün önce 6 nisan 1920'de kurulmuştur.

Ajansın kurulduğu dönem Cumhuriyetin adımlarının atıldığı zamana denk gelmektedir.

Anadolu ajansı kurulmadan önce basın ihtiyacını İrade-i Milliye,Hakimiyet-i Milliye,Anadoluda Yeni Gün,Öğüt gazeteleri Milli mücadele hareketlerine destek veren yayın organları olmuştur gazetelerin yetersiz kalması nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk Anadolu Ajansını kurma kararını almıştır.

Anadolu ajansı mevcut olan bilginin doğruluğunu araştırarak halka yaymak,türkiye büyük millet meclisi'nin çıkarmış olduğu haberleri duyurmak,milli mücadelenin önemini anlatmak,iç kamuoyunu bilgilendirmek ve haber alma ihtiyacını karşılaması sadece milli mücadele hareketleri ile ilgili gelişmeleri değil dış kamuoyu ve basınla ilgili bilgi toplayarak halka duyurmayı amaçlamıştır.

''Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.''