Alman Şansölye Olaf Scholz koalisyon hükümeti, ülkeye gelen göçmenlerin daha kolay bir şekilde çifte vatandaş olabilmelerine olanak tanıyan yasa tasarısını kabul etti.
Çifte Vatandaşlık Modernize Edildi
Almanya’da bir süredir konuşulan çifte vatandaşlık mevzusunda önemli bir adım atıldı. Ülkeye gelen göçmenlerin daha kolay vatandaş olabilmesine imkan tanınan yasa kabul edildi ve rafta bekleyen modernizasyon tamamlandı. Berlin'de düzenlediği basın toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Nancy Faeser, teklif edilen yasanın vatandaşlığa kabul sürecini basitleştireceğini ve göçmenlere çoklu vatandaşlık olanağı sağlayacağını söyledi.
“Modern ve çeşitliliğe sahip ülkemize daha iyi hizmet edecek modern bir göçmenlik yasa tasarısı sunuyoruz. Yeni vatandaşlık kanunu koalisyon hükümetimizin en önemli reformlarından biridir. Şimdi bunu hayata geçirdiğimiz için çok mutluyum” dedi.
Beş Yıl İkamet Şart Var
Çifte vatandaşlık için önerilen şartlar arasında beş yıl ikamet şartı bulunuyor. Daha önce sekiz yıl olan bu şart üç yıl aşağıya çekilerek beş yıla sabitlendi. Ancak bu süre belirli şartlar altında daha da aşağıya çekilebiliyor. Özellikle akademisyenlik gibi başarılı ve öne çıkan meslek gruplarında üç yıllık oturum ile vatandaş olma hakkı kazanılabilecek. Taslak yasa, göçmenlerin çoğu için şu anda mümkün olmayan çifte vatandaşlık veya çoklu vatandaşlığa sahip olmalarına da olanak tanıyacak.
Alman olmayan ebeveynlerden dünyaya gelen çocuklar ise yine ebeveynlerin beş yıllık oturumu sonunda vatandaş olmaya hak kazanacak. Bu çocuklar sayesinde anne ve babalarının da vatandaşlık hakları korunabilecek.
Almanya’da 12 Milyon Vatandaş Değil
Almanya'da 12 milyondan fazla insan, yani toplam nüfusun yaklaşık yüzde 14'ü, Alman vatandaşlığına sahip değil. Resmi rakamlara göre bunların yaklaşık 5,3 milyonu en az 10 yıldır ülkede yaşıyor. Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve liberal Özgür Demokratlar iki yıl önce üçlü bir koalisyon hükümeti kurduğunda, Alman vatandaşlık yasasındaki reform koalisyon anlaşmasının en önemli parçasıydı.
Şansölye Olaf Scholz, vatandaşlığa kabul sürecini hızlandırmanın, göçmenlere birden fazla vatandaşlığa izin vermenin entegrasyonu, sosyal ve siyasi katılımı artıracağını defalarca söyledi. Önerilen yasa tasarısının yasalaşması için meclis onayı gerekiyor ve yaz tatilinden sonra Federal Meclis'te tartışılması bekleniyor.