Yaklaşık iki yıl süren Rusya-Ukrayna çatışması ve devam eden İsrail-Filistin çatışması gölgesinde, Avrupa Birliği ve NATO yeni bir dünya güvenlik düzenine yönelik karmaşık bir çaba içerisinde. Bu süreçte, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, ordusunun gerçekte ne için olduğu konusundaki onlarca yıllık anlayışı sarsma yolunda ilerliyor.
Ukrayna-Rusya Savaşı Tutumda Belirleyici Oldu
Ukrayna savaşı başladığında, Almanya ilk başta Kiev'e doğrudan askeri yardım konusunda temkinli bir tutum benimsemişti. Ancak Rusya'nın saldırganlığı devam ettikçe, Şansölye Olaf Scholz, Almanya'nın ahlaki sorumluluklarını vurgulayarak Rus saldırısına karşı durmaya yardımcı olmak için Berlin'in tutumunu önemli ölçüde değiştirdi.
Federal Meclis'teki "Zeitenzwende" veya "dönüm noktası" konuşmasında, Scholz, Ukrayna'daki "Putin savaşı"nın Avrupa'yı 1940'lar öncesi karanlık günlere geri döndürme riski taşıdığını söyledi ve AB üyesi olmayan, NATO üyesi olmayan bir müttefike silah ve malzeme sevkiyatına izin verme kararı aldı.
"Birçoğumuz hala ebeveynlerimizin veya büyükanne ve büyükbabalarımızın savaş hikayelerini hatırlıyor" dedi. "Ve gençler için bu neredeyse düşünülemez bir şey; Avrupa'da bir savaş. Birçoğu korkularını dile getiriyor...
"Bunun temelindeki mesele, gücün hukuka üstün gelmesine izin verilip verilmeyeceğidir. Putin'in zamanı on dokuzuncu yüzyıla ve büyük güçler çağına geri döndürmesine izin verip vermeyeceğiz. Veya savaş çığırtkanlarını elimizde tutacak gücümüz var mı?" kontroldeki Putin gibi.
"Bu Bizim Kendi Gücümüzü Gerektirir."
Bu konuşma, sadece Ukrayna ihtilafında değil, aynı zamanda Alman hükümetinin 1945'e kadar olan tarihine göre uzun süredir zorlu bir konu olan askeri stratejiyi tartışma biçiminde de önemli bir dönüm noktasıdır. Son yıllara kadar, Almanya'nın askeri gücünü tek taraflı olarak artırmak yerine NATO aracılığıyla dünya güvenliğine katkıda bulunmak, "güçlü" bir Almanya'nın Avrupa için ne anlama gelebileceğine dair garip tartışmaların yeniden başlatılmasını engellemeye yetiyordu.
Zeitenzwende konuşmasından bu yana Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı katkılar, Berlin'in sözlerini yerine getirmediği yönündeki Kiev ve diğer Avrupalı ortaklardan gelen şikayetler nedeniyle zaman zaman durakladı.
Ancak Ukraynalılar Rusya'yı güneydoğu cephesinde geri itmeye çalışırken, Almanya da işleri daha da ileri götürmeye çalışıyor. Ve Savunma Bakanı Boris Pistorius, şimdi Almanya'nın savunma duruşu hakkında, ülkenin 1990'da yeniden birleşmesinden bu yana duyulan hiçbir şeye benzemeyen terimlerle konuşuyor.
Geçtiğimiz günlerde Tagesspiel gazetesinde yazan Pistorius, Alman ordusu Bundeswehr'de "temel değişiklikler" yapılması çağrısında bulundu ve ordunun "etkili ve gelecekte savaşa uygun olması için" büyük yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bu ifade, Alman hükümetlerinin son yıllarda askeri güce yönelik nispeten geçici yaklaşımından tamamen farklıdır ve Pistorius, son paragrafında, Berlin'deki pek çok düşünürü ve politika yapıcıyı rahatsız edecek kadar güçlü tek taraflı terimlerle yazmıştır.
"Yalnızca Bundeswehr'de değil, siyasette ve toplumda da bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var" dedi. "Söz konusu olan ülkemizin güvenliği ve dolayısıyla toplumsal bir arada yaşamanın, ilerlemenin ve ekonomik büyümenin temelidir. Barış içinde yaşamaya devam edebilmemiz için devlet ve toplum olarak kendimizi savunabilmemiz ve dirençli olmamız gerekiyor. Gelecekte özgürlük ve güvenlik."
Dövüşmeye Hazır
Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Alman güvenlik politikası uzmanı Minna Ålander'a göre Pistorius'un sözleri, partisi Sosyal Demokratların solundan gelen tepkinin yanı sıra bir ölçüde şaşkınlıkla da karşılandı. Partideki meslektaşlarının birçoğu savaşın normalleşmesine karşı derin bir hoşnutsuzluk paylaşıyor ve Pistorius'un bu terimlerle konuşmaya hazır olmasından endişe duyuyorlar.
"Yazın ardından ivmenin azaldığı hissi vardı, ancak Almanya, Pistorius'un söz verdiği gibi Litvanya'ya 4.000 kişilik bir tugay gönderme taahhüdünü yerine getirmesi konusunda büyük bir baskı altında" dedi