İçişleri Bakanı Nancy Faeser, önerilen yasanın Almanya'da kalma hakkı olmayan kişilerin ülkeyi daha hızlı terk etmelerini sağlayacağını belirtti.

Hızlı Sınır Dışı İşlemleri Gerçekleşecek

Faeser, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, daha fazla ve hızlı sınır dışı işlemleri sağlamak için kısıtlayıcı tedbirler içeren bir paket önerdiklerini ifade etti. Bu yaklaşımın, savaştan ve terörden kaçan insanlara insani bir sorumlulukla yaklaşırken, kaynakların gerçekten korunmaya ihtiyaç duyan sığınmacılara yönlendirilmesini sağlayacağını dile getirdi. Aynı zamanda ekonomik nedenlerle Almanya'ya kaçak yollarla giren göçmenlerin kendi ülkelerine geri dönmelerini teşvik etmeyi savundu.

Faeser, "Yeni düzenlemelerimiz çok sayıda sınır dışı edilme olasılığını artıracak. Bu aynı zamanda suçluların ve tehlikeli kişilerin daha tutarlı ve hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesini içerir. Özellikle organize suçla mücadelede daha etkili olacaktır" dedi.

Düzensiz Göçmenler Cep Telefonlarından Takip Edilecek

Önerilen yasa tasarısına göre yetkililer, düzensiz göçmenlerin kimliklerini tespit etmek amacıyla cep telefonlarını kontrol etme yetkisine sahip olacaklar. Bu, göçmenlerin telefon verilerini kısıtlama olmaksızın kullanmalarına izin verecek. Ayrıca, polis, mülteci konaklamalarında sınır dışı edilecek kişileri bulurken arama yapma ve neredeyse tüm odalara giriş yapma yetkisine sahip olacak.

Yasa tasarısına göre, ülkeyi terk etmesi gereken kişilerin gözaltı süresi 28 güne kadar uzatılacak, böylece yetkililere sınır dışı işlemi için daha fazla hazırlık yapma fırsatı tanınacak. Şu anda yaklaşık 280,000 yabancı uyruklu kişi, geçerli bir oturma izni olmaksızın Almanya'da bulunuyor ve ülkeyi terk etmeleri gerekiyor.

19 binden Fazla Göçmenin Başvurusu Reddedildi

Ancak, fiili veya hukuki nedenlerle sınır dışı edilemeyen bu kişilerin yaklaşık %80'i Almanya'da kalmalarına izin verildi. Resmi rakamlara göre, hemen sınır dışı edilebilecek göçmen sayısı yaklaşık 54,000. Bu sayıya, vize veya oturma izninin süresinin dolması nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalanlar da dahil.

Tahmini 19,400 sığınmacının başvurusu reddedildi ve ülkeyi terk etmeleri gerekiyor. İçişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, bu kişilerin çoğunluğu Irak, İran, Afganistan, Rusya ve Nijerya gibi ülkelerden geliyor. Alman hükümetinin yeni yasa tasarısı, sınır dışı işlemlerini daha etkili hale getirerek düzensiz göçmenlerin ülkeyi terk etmesini hızlandırmayı hedefliyor.