Almanya ile ilgili yapılan araştırma verilerinde iş faaliyetlerinde son üç yılın en keskin düşüşü gözlemlendi. Bu da resesyonun ayak sesleri olarak algılandı.

İmalat Sektöründeki Derinleşme Sürüyor

Almanya’da imalat ve hizmet sektörlerindeki kriz derinleşiyor. Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) ilk okuması, Temmuz'daki 48,5'ten Ağustos'ta 44,7'ye geriledi. Bu da Mayıs 2020’den bu yana görülen en düşük oran olarak akıllarda yer etti.  Anket, üretimin art arda dördüncü ayda da düşmesiyle "imalat sektöründe derinleşen bir gerilemenin" altını çizdi. Hizmetler sektöründe faaliyet sekiz aydan beri ilk kez düştü.

S&P Global ile ortaklaşa Alman şirketlerine yönelik anketi yayınlayan Hamburg Ticaret Bankası baş ekonomisti Cyrus de la Rubia, “Hizmet sektörünün Alman ekonomisini kurtarabileceğine dair tüm umutlar buharlaştı. Bunun yerine hizmet sektörü imalattaki durgunluğa katılmak üzere” dedi.

Alman Ekonomisi Yeniden Durgunlaşabilir

Rakamlar, Almanya ekonomisinin, ikinci çeyrekte kış resesyonundan çok dar bir marjla çıktıktan sonra yeniden durgunlaştığını gösteren kanıtlara katkıda bulunuyor. Bu ayın başındaki veriler, ülkenin büyük otomotiv sektöründeki keskin daralmanın etkisiyle haziran ayında sanayi üretiminde beklenenden daha sert bir yavaşlama olduğunu ortaya koydu.

Almanya'nın ekonomik rahatsızlığı euro kullanan diğer 19 ülkeye de yayılıyor; daha geniş bölge de ikinci çeyrekte büyümeyi hızlandırdıktan sonra resesyona girme riskiyle karşı karşıya. Hamburg Commercial Bank ve S&P Global tarafından Çarşamba günü yayınlanan ayrı bir ankete göre, euro bölgesi için ilk PMI değeri Ağustos ayında 47 ile Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeye düştü. De la Rubia, "Ağustos ayında avro bölgesi ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskı esas olarak Alman hizmet sektöründen kaynaklanıyor" dedi.