AB, Rusya'ya karşı şu ana kadar 11 yaptırım paketi uyguladı; ticaret, finans, enerji, petrol, kömür, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks mallar ile altın gibi çeşitli kısıtlamalar içermekte. AB ayrıca 12'nci paket üzerinde çalışarak, elmas ticaretini yasaklamayı ve petrol fiyatlarını sıkılaştırmayı hedefliyor.

Ancak, yaptırımlara rağmen istatistikler, özellikle Alman malları olmak üzere AB ülkelerinin Rusya'da üçüncü ülkeler aracılığıyla hizmet vermeye devam ettiğini gösteriyor.

Alman Federal İstatistik Ofisi'ne (Destatis) göre, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Almanya'nın Orta Asya ve Kafkasya'ya ihracatında bir azalma belirtisi gözlenmiyor.

Özellikle, Almanya'nın Kırgızistan'a ihracatı, bu Ocak-Ekim döneminde yıllık %180,1 artışla 592 milyon Euro'ya ulaştı. Ayrıca, Almanya'dan Kazakistan'a ihracat %32 artarak 2,7 milyar Euro'ya, Ermenistan'a yapılan ihracat ise %19,3 artışla 423,8 milyon Euro'ya yükseldi.

Ancak, Almanya'nın Rusya'ya olan ihracatı 10 aylık dönemde yıllık %39,1 düşüşle 7,6 milyar Euro'ya geriledi.

Almanya'nın Rusya'ya olan ihracatında belirgin bir düşüş yaşanırken, Rusya'nın komşularına yapılan ihracatta önemli bir artış görüldü. Bu durum, Almanya'nın Moskova'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle uygulanan yaptırımları atlatmasına yönelik endişeleri artırmaktadır.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) baş ekonomisti Robin Brooks, 6 Aralık'ta X dergisinde yazdığı makalede, Almanya'nın bu ülkelere ihracatındaki artışı değerlendirdi. "Almanya'dan yapılan ithalata ilişkin Kırgızistan verilerine göre, Almanya'nın Kırgızistan'a ihracatının neredeyse yarısı (başkent) Bişkek'te hiç görünmüyor. Yani Kırgızistan sadece faturada yazanlardan ibaret. Hiçbir şey oraya gitmiyor. Rusya'ya gidiyor. Almanya'nın ihracatı 'Kırgızistan'a son verilmeli" dedi.

Brooks, ayrıca Almanya'nın Kazakistan'a ihracatının Ekim ayında keskin bir şekilde arttığını belirtti ve "Almanya'nın Kazakistan'a ihracatı Ekim ayında keskin bir sıçrama yaptı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden hemen sonra yeniden yüksek seviyelerine yakınlaştı. Almanya'nın ihracatı Mart 2022'den (bu ay) itibaren keskin bir artış gösterdi. Savaş başladı), bu da muhtemelen bu malların Rusya'ya gitmesini ve Kazakistan'ın sadece bir aracı olarak gitmesini sağlıyor. Bunun sona ermesi gerekiyor..." şeklinde ifade etti.

Brooks, Eylül ayı itibarıyla Almanya'nın otomobil ve aksam ihracatının Kırgızistan'a yüzde 5 bin 500, Kazakistan'a yüzde 720, Ermenistan'a yüzde 450, Gürcistan'a yüzde 340 arttığını belirtti.

Almanya, Fosil Yakıtlardan Uzaklaşacak Almanya, Fosil Yakıtlardan Uzaklaşacak

Aynı zamanda Brooks, bir başka gönderisinde Almanya'nın Orta Asya'ya ihracatının Rusya-Ukrayna savaşının hemen ardından arttığını ve yüksek seviyede kaldığını kaydetti: "Bütün bu şeylerin Rusya'ya doğru gittiğini bilmek için roket bilimci olmanıza gerek yok. Kırgızistan'ın birdenbire büyük bir patlama yaşaması gibi bir durum söz konusu değil. Bu açıkça Almanya'nın çıkarına değil. Putin'e Batı teknolojisine erişim sağlıyor. Hiçbir kısa vadeli kâr buna değmez."

Brooks'un gönderisine değinen strateji uzmanı Velina Tchakarova, "Hindistan'ın Almanya'ya akaryakıt ve petrol ürünleri ihracatı %1.127 artarak Ocak-Temmuz 2022'deki 37 milyon Euro'dan 2023'ün aynı döneminde 451 milyon Euro'ya yükseldi. Bunları Hindistan'dan daha yüksek bir maliyetle satın aldım ve çoğu durumda Rus hammaddelerinden üretildiler" dedi.

Ayrıca, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan'ın Rusya ile gümrük birliği içinde olmasının, AB'den bu ülkelere giden malların başka bir kontrol veya gümrük vergisi olmaksızın Rusya'ya yeniden satılabileceği anlamına geldiğine dikkat çekti